onsdag 27 november 2013

Bokuppgift "En ö i havet"

1.De två judiska barnen Nelli och Steffi skiljer sig från sina föräldrar för att dom måste flytta från Tyskland. Deras föräldrar kunde inte följa med för det hade inte inresetillstånd. Men deras föräldrar har lovat dom att när dom kommer ut från Tyskland skall dom ta med Nelli och Steffi till U.S.A. Men Nelli och Steffi blir flyttade till Sverige i Göteborgs skärgård. Nelli och Steffi har börjat skolan där dom bor hos Tant Märta, Farbror Evert och Tant Alma på Göteborgs skärgård. Steffi bor hos Tant Märta och Nelli bor hos tant Alma. Det är många barn som vill leka med Nelli och det är desto mindre barn som vill leka med Steffi. Sylvia är en tjej i Steffis nya klass som faktiskt mobbar Steffi bara för att hon är från Österrike och vill därför höra massa ord på tyska som hon sedan retar Steffi för. Steffi har fått en vän som heter Britta som hon brukade gå till pingstkyrkan som är en söndagsskola som hon var tvingad att gå till. Men en dag så sprang Steffi hem från skolan och Britta sprang strax bakom och kom ifatt och frågade om hon skulle till pingstkyrkan idag så sa Steffi argsint nej och sade att gud inte fanns. Då föll det tårar från Brittas ögon och hon blev så ledsen så hon sprang hem.

Jag tycker denna bok är väldigt spännande för den tar inte upp så mycket fakta, så att säga. En bok enligt mig kan ofta bli lite långtråkig att läsa om den bara rabblar upp massa fakta.


2.Heil Hitler hälsade hon på klassen istället för sitt vanliga: godmorgon barn (sid 45). Sedan längre fram på denna sidan så säger läraren att de judiska barnen inte fick göra Hitler hälsningar och att dom fick sätta sig för sig själva i ett litet hörn. En annan form av diskriminering kommer när Svante som också går i hans nya klass ger hon en present som han så gärna vill att Steffi skall öppna. Inuti paketet är det en bild på Adolf Hitler som avskydde judar. Steffi är jude och blev då oerhört ledsen och kastade bilden på marken så den gick sönder. Steffi själv diskriminerar Britta vid en tillfälle där hon säger till Britta att gud inte finns, vilket är diskriminerande mot troende personer.

tisdag 19 november 2013

Ljud- vad är det?

1. Hur uppkommer ljud
Genom vibrationer i luften som skapar förtätningar och förtunningar. Molekylerna sätts i rörelse.


2. Hur fort färdas ljud
A) i luft: 340 m/s     b)på månen: 0   i vatten:    1500 m/s      I metall: 5100 m/s


3. Vad menas med frekvens
   Det är höga och låga toner. Frekvensen är antalet svängningar per sekund.


4. Mellan vilka frekvenser ligger de ljud som våra öron kan uppfatta
20- 20 000 Hz


5. Vad menas med
a) ultraljud: Ljud som är högre än 20 000 Hz i frekvens      b)infraljud: Ljud som är lägre än 20 Hz i frekvens

Infraljud är ett slags ljud som skapas av vågrörelser i framförallt luften som vi människor inte kan uppfatta på grund av dess låga frekvens (under 20 Hz). Däremot kan vissa djur uppfatta det t.e.x elefanter.


När kan man använda sig av ultraljud i vardagen?
6. Ultraljud kan man använda om man vill jaga bort möss i sitt hus. Man använder då en apparat som man sätter i ett uttag som då har ett ljud som har så hög frekvens så inte vi hör det men mössen gör det. Så det blir irriterande för dom.



7. Ljudvågor är en våg med förtätningar och förtunningar i luften, så det skapas vibrationer. Alltså hur ljudet rör sig i luften.


8. Ljudets hastighet går i 340 m/s och då är åskan alltså 3 kilometer bort om det är 9 sekunder. 340 x 3= 1020 alltså ungefär 1 kilometer. Sedan 1020x 3 = 3060 m ungefär 3 kilometer.






1. Vilken frekvens har normaltonen?
440 Hz

2.Hur ska en sträng vara för att ge en så hög ton som möjligt?
Den skall vara tunn och kort.


3.I vilken enhet mäts ljudnivån?
I Decibel dB


4. Vad kallas en apparat som man mäter ljudnivån med?
Med hjälp utav en bullermätare.



5.När du slår till en stämgaffel lite lätt hör du en ton. Sedan sätter du stämgaffeln mot ett bord.
a) Hur förändras då tonens frekvens?
Frekvensen ändras inte utan det som händer är att bordsskivan svänger med i stämgaffelns frekvens.

b)Hur förändras tonens styrka?
Den blir mycket starkare.

c)Vad kallas fenomenet?
Det kallas resonans.




6. Att uppmana någon att "tala högre" är ett felaktigt sätt att uttrycka sig. Förklara varför.
Jo, för om man talar högre så ska man tala ljusare i med att det är frekvensen som man talar om det skall vara högre.  Det är amplituden man skall tala om egentligen.

7.Varför låter samma ton olika när den spelas på olika instrument?
Varje instrument släpper ifrån sig ett antal så kallade övertoner tillsammans med grundtonen.  Tillsammans ger dom varje instrument ett eget speciellt klang.







Fördjupning 1-4 saker


Varför äldre hör sämre
1. Äldre hör sämre för när man åldras förlorar man nervceller i hörselsystemet och även hårcellerna som är det sinnescellerna som uppfattar ljudet som finns inuti snäckan. Detta märker man mest när man     skall försöka höra en hög frekvens. Det blir alltså svårare för örats tre delar (ytterörat, mellanörat och innerörat) att fånga upp ljudet. Det är sinneshår som sitter ytterst i snäckan som gör att man kan höra ljud med högfrekvens och det är just dom som slits ut och förstörs för det är dom som blir utsatta för högst frekvens. Det sinneshåren längre in hör mörkare toner med lägre frekvens.

http://www.1177.se/Skane/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Nedsatt-horsel/

Ekolod
2. Fiskebåtar använder sig utav ekolod för att kunna mäta avståndet till bottnen och då för att se om det finns fiskstim inom det området. Man skickar ut ljudvågor som studsar mot hindret som det stöter på (i det här fallet fisk eller botten). Ljudvågen studsar då tillbaks som ett eko. Tiden som det har tagit för ekot att reflektera tillbaks kan ekolodet räkna ut avståndet eftersom man vet att ljudets hastighet i vatten är 1500 m/s. Alltså, med hjälp utav ett ekolod kan man se hur långt det är till botten eller till ett fiskstim.

Allt material reflekterar inte ljud lika bra. Hårda och släta ytor ger bra eko, medan ojämna och mjuka ytor ger dåligt eko.








- känna till hur ljud skapas och breder ut sig: Genom vibrationer i luften som sedan skapar förtätningar och förtunningar. Atomerna flyttar på sig så det skapas mellanrum.

- kunna beskriva ljud som en vågrörelse: Atomerna flyttar på sig så det skapas mellanrum som är förtätningar och förtunningar. Atomerna kommer i rörelse.

- veta vilken hastighet ljud har i luft, vatten, metall: Luft 340 m/s,   vatten 1500 m/s,   Metall: 5150 m/s.


- veta hur man kan använda ljudets eko för att mäta avstånd: På en sekund går det 170 m för ekot att reflekteras men när ljudet kommer tillbaka till mig så blir det ju 170 meter igen så det blir 340 m sammanlagt. 


- veta vad som menas med frekvens-Frekvens menas som t.e.x när jag ber någon att prata högre så menas det egentligen att jag vill att personen skall prata med en ljusare ton. Alltså frekvens är ljus eller mörk ton.

- veta vilken enhet man mäter frekvens i: i Hz- Hertz

- känna till hur tonhöjd och ljudstyrka påverkar utseendet på ljudvågorna och hur de “låter” Om tonen är hög så har tonen högfrekvens och om tonen är bred och är hög så har den hög amplitud och låter då väldigt starkt och mörkt med låg frekvens.


- veta vad som menas med resonans:Det är något som svänger med i samma takt och då måste frekvensen ligga på samma nivå för att något skall kunna svänga med. 



- kunna beskriva örats funktion, namnge delar och var de sitter
      √


- veta vad som menas med ljudnivå och veta vilken enhet 
man mäter det i Db Decibel.




tisdag 12 november 2013

No-frågor


0. Vad hör man med...?
   Svar:Hjärnan, den tolkar hörselvågorna.   

1. Var sitter hörselsinnescellerna?
   Hörselsinnescelllerna sitter i snäckan.

2. Vilket uppgift har örontrumpeten?
    Örontrumpeten jämnar ut tryckskillnaden. När man sväljer eller jäspar så öppnar örontrumpeten sig och tryckskillnaden jämnas ut.

3. Det finns 3 hörselben... vilka?
Hammaren, städet och stigbygeln.

4. Vilka delar består balansorganen av?
Utav tre balansbågar.

5. Var sitter balansorganen?
På snäckan.



6. Hur får man öroninflammation?
Genom att det samlas bakterier genom örontrumpeten till mellanörat som även bildar varbildning.


7. Beskriv ljudvågornas väg genom örat till de ger upphov till en nervimpuls.
Öronmusslan fångar upp ljudvågorna som går genom hörselgången till trumhinnan som sätter vibration. Som sedan kommer till hammaren, städet och stigbygeln som fungerar som en slags brygga. Då kommer det till snäckan där det finns 30 000 hörselsinnesceller som blir irriterade av rörelsen och då skickas signaler till hjärnan via hörselnerven.  

8. Berätta om vårt balanssinne och ge exempel på hur yrsel kan uppkomma.
Sinneshåren i snäckan står rakt upp när vi står still. Men när vi börjar snurra hinner inte vätskan i båggången med i rörelsen för att den är så trög. Då böjs sinneshåren och signaler skickas till hjärnan via balansnerven.


9. Lär dig örats alla delar... bild hittar du i boken eller på nätet.

fredag 8 november 2013

Örats delar

1.öronmussla                                 bild 1
2.hörselgång
3.trumhinna
4.hammare
5.städ
6.stigbygel
7.snäckan
8.båggångar
9.balansnerv
10.hörselnerv
11.örontrumpet
Bild 2




Text om hur man egentligen hör:
Ljudvågorna går igenom hörselgången och går fram till trumhinnan. Sen så slår hammaren mot trumhinnan så den vibrerar och hammaren slår samtidigt sedan går ljudvågorna genom städet till stigbygeln, vilket sedan kommer in till snäckan där det finns hörselsinnes-celler som börjar vibrera så de skickar ut signaler som går igenom hörselnerven.







torsdag 7 november 2013

Elektronik

Resistor=motstånd- visas med färgkod
Enheten för resistans är "ohm"  (Ω) omega 
Resistor släpper igenom ström från båda hållen.




Diod=Lampa- Leda strömmen i en viss riktning.
Den släpper bara in ström från ett håll. 



Transistor=Förstärkare