fredag 31 januari 2014

Pluto (fredag v 5)

Pluto #dvärgplaneten #ingenplanet




1. Diskussions fråga √


2. Läsfråga om pluto   √


  • 3. Svara på frågorna efter du läst texten:
  • - Vad skiljer den Pluto (numera dvärgplanet), från de klassiska planeterna? Pluto har inte tillräcklig dragningskraft (gravitation) att ta bort de kluster som finns i dess närhet som små stenar och sådant. Pluto har en oval omloppsbana som korsar Neptunus, det behövs en helrund omloppsbana för att kallas för "planet". Även dess storlek är väldigt liten.
  • - Varför bör Pluto inte betraktas som en planet? För den inte kan rensa sin omloppsbana från kluster. Den behöver starkare gravitation för att kallas "planet".
  • - Finns det anledningar till varför Pluto fortfarande bör betraktas som en planet?Ja, den har sin egen omloppsbana och den snurrar runt solen.

tisdag 28 januari 2014

Det våras för solen sammanfattning


Det våras för solen (film)

Det som sades i filmen är att solen kommer vara enormt aktiv i år med b.l.a mera norrsken och alltså då att solen skickar ut mer sol-vindar som kommer till vår planets magnetfält.

Norrskenet är det vackra gröna ljusen på himmelen som man kan se från Nord o Sydpolen. Solvindarna har laddade partiklar i sig vilket gör att dom bär på energi, dessa vindar kan även korsa universum. Sol vindar kommer från slags öglor ur solen som har skapats av solens magnetfält. solen förlorar ungefär en miljon ton på grund av solvinden. Även fusionsreaktioner gör att solen tappar flera ton energi.

Dom nämnde också om coronan som är den ljusa ringen som syns när solförmörkelsen är igång vilket betyder att månen är framför solen. Solen är 400 x större men den är även 400 x längre bort från månen vilket gör att månen kan täcka solen precis.  Det var många forskare i filmen som åkte till Colorado för att se på den vackra coronan.



Det våras för solen

Stödord



Solförmörkelse - Det är när månen täcker hela solen vilket man bara kan se från jorden.  Solen är 400 gånger större än månen och ligger även 400 gånger längre bort  från månen.


Solmaximum - När solaktiviteten är som störst.


Corona - Är ringen/ljusskivan som är runt månen när det är solförmörkelse. När ringen är som rundast så betyder det att solen är inne i sitt solmaximum.


Foton - Är en elementarpartikel som ljuset består av. Den kan korsa universum och bär på energi.


Solvind - Är en ström av partiklar.


Norrsken - Det skapas när en solvind träffar jordens magnetfält.
Då träffar solvindens energin magnetfältet och flödar ner mot polerna man kan se norrskenets strålar. Det blir mycket norrsken i år för att solen är mycket aktiv detta året.

I solen är det fusionseffekt som händer.


Magnetism? -

tisdag 21 januari 2014

En stjärnas liv och död

En stjärnas liv och död


1.Nebulosa- Alla stjärnor oavsett storlek börjar som ett stort gasmoln som kallas nebulosa. Gasmolnet innehåller atomer som är pressade samman.

2.Stjärna- Är en himlakropp som är gjord av upphettad plasma där det har skett att elektronerna separerats från varandra från atomkärnan och har då bildat en plasma. Stjärnor är från början ett stort gasmoln.

3.Röd jätte- Stjärnorna får energi och bränsle genom att väteatomerna smälter samman och förvandlas till heliumatomer i kärnan.  Det är när tyngdkraften pressar samman gaserna i stjärnan så att trycket och temperaturen blir så hög att denna fusionsprocess kan ske. När detta sker svullnar/expanderar även stjärnan upp och blir då en röd stjärna.

4.Supernova- Är en exploderande stjärna. När en stjärna exploderas kan den lysa mer än vår sol. Explosionen leder till att det skapas energi och det tyngre ämnena skapas som guld och järn.

5.Svart hål- Är en himlakropp med ett så starkt gravitationsfält att varken strålning eller materia kan lämna den. "Svart" kallas det för att ljus inte kan lämna det och "hål" för allt som kommer i närheten sugs in.

6. Neutron-stjärna- En stjärna som består av av tätt intryckta neutroner. De ligger så tätt att det inte blir fast form längre.

7.Pulsar- En snabbt roterande neutron-stjärna som sänder ut strålning i två motsatta strålknippen som man kan se som en blinkande himlakropp.

8.Vit dvärg- Är en normalstor stjärna men som har kollapsat till en mycket liten storlek efter att ha tagit slut på sin kärnbränsle


9.Svart dvärg- Är de mörka resterna och kvarlevorna av en kollapsande vit dvärgstjärna som har svalnat efter mycket lång tid. Efter som man vet att en vit dvärgstjärna består av kol- syre atomer så tror man att en svart dvärgstjärna består av kol- syreatomer men att dom har svalnat mycket.


Stjärnor som är större än solen:
1.Nebulosa
2.Stjärna
3.Röd jätte
4.Supernova
5.Svart hål
6.Neutronstjärna
7.Pulsar


Solen och mindre:
1.Nebulosa
2.Stjärna
3.Röd jätte
4.Vit dvärg
5.Svart dvärg

måndag 20 januari 2014

Jämförelse Hinduism/Buddism


1.Ursprungsland

Hinduism: Forna Pakistan, Indien
Buddism: Nepal

Jämförelse:Båda uppstod i Asien, ganska nära varandra.



2.Grundades, år

Hinduism: 3000 år sedan
Buddism: Mellan 600 och 420 år före Kristus.

Jämförelse:Hinduismen är äldre än Buddismen.


3.Person som grundade religionen

Hinduism:Det var olika religioner som blev sammansatta.
Buddism:Buddha

Jämförelse: I Hinduismen var det flera religioner som blev sammansatta och inom Buddismen var det Buddha som skapade religionen.



4.Trons grundstenar

Hinduism: Karma, viktig betydelse om man återföds och som vad man återföds till.
Buddism: Nirvana och att då slippa att återfödas.

Jämförelse: I Hinduismen är Karma att man får reda på vad man återföds till men i Buddismen är det om man återföds eller inte, och om man återföds får man reda på vad man återföds till.



5.Inriktningar

Hinduism: Shaivism, Vaishnavism, Shaktism och Smartism.
Buddism: Theravada, Mahayana och Vajrayana.


Jämförelse: 


6.Viktiga gudar

Hinduism:  Brahma, Vishnu och Shiva
    
Buddism: Inga gudar.

Jämförelse: Hinduerna har gudar medan Buddismen inte har några gudar bara en person (Buddha) som dom har fått reda på hur dom skall uppfylla det viktiga reglerna.


7. Reinkarnation eller inte

Hinduism: Ja det finns reinkarnation, här vill man inte heller bli åter uppfödd fast här heter den heliga världen Moksha.
Buddism: Ja det finns reinkarnation, man vill inte bli åter uppfödd, för om man blir åter uppfödd  kommer man inte till den heliga världen (Nirvana).

Jämförelse: Är i stort sett bara likheter just här. Båda betyder åter-födelse men man vill inte bli det för man vill hamna i den. 


8. Regler att leva efter, t.ex. mat och kaster
Hinduism: Hinduer har 5 regler att leva efter:

1) Inte skada något levande väsen.
2) Inte ljuga
3) Inte stjäla
4) Inte vara oschysst
5) Att vara givmild  



Buddism:Här har man 5 stycken livsregler att leva efter som följer:

De buddister som inte lever i klostret har bara 5 regler att följa:
  1. att avstå från att döda någon levande varelse,
  2. att avstå från att ta det som inte blivit givet,
  3. att avstå från att missbruka sexualiteten,
  4. att avstå från alkohol och icke receptbelagda droger,
  5. att avstå från falskt tal.

Nunnor och munkar har ytterligare regler att leva efter:


  1. att avstå från att äta efter middagstid (gäller endast inom Theravada-traditionen),
  2. att avstå från att ägna sig åt musik, dans eller andra världsliga nöjen,
  3. att avstå från att pryda sig,
  4. att avstå från att sova i en bred säng och sexuella kontakter,
  5. att avstå från att ta emot guld silver eller annat av värde (gäller endast inom Theravada-traditionen).



Jämförelse: Båda religionerna har i stort sett samma princip i reglerna.



9.Viktiga begrepp

Hinduism:Reinkarnation, Dharma och Moksha, Samsara åter födelse av allt.
Buddism:Buddha, reinkarnation Nirvana och Theravada.


Jämförelse: Det är inprincip samma mening med begreppen men de har döpt de till olika namn.



10.Viktiga symboler

Hinduism:Hinduer har satt en prick i pannan som visar att man är hindu men det symboliserar också det tredje ögat som kan se mot gud. "De fyra huvudkasterna" vilket är präster, krigare, bönder och tjänare. Man måste vara en av de högre kasterna för att uppnå Moksha.

Buddism:Den åttafaldiga vägen vilket är ett hjul, Lotusblomman en symbol för andlig utveckling och en stupa som är en byggnad som syftar på Buddhas lära.

Jämförelse: Har ser man att Buddismen har mer läror att följa medan hinduerna har mer symboler för att visa vilka de är.

11. Högtider

Hinduismen:Diwali vilket menas att man firar guden Ramas återvändande från landsflykten/exil.
Buddismen: Särskilda händelser i Buddhas liv är högtider man firar.




torsdag 16 januari 2014

Viktiga frågor om Big Bang

Frågor:

1.Berätta om universums uppkomst (Big Bang)
Den stora smällen uppkom för 13,7 miljarder år sedan (137 00 000 000). det började med en expansion som Expanderade sig från ingenting och som gjorde det med en väldig fart. Den stora smällen var ingen vanlig explosion. Utan det var en smäll som bildade universum som sedan började expandera sig och som bildade allt materia som elektroner protoner och neutroner. De första grundämnena som bildades var väte och helium.

Argument/Grundpelare i Big Bang-teorin
2. Man har sett med hjälp av Hubble-teleskopet att stjärnor rör sig även idag vilket är ett bevis på att Big Bang-teorin kan stämma. Expansionen håller på än idag. Men man såg i teleskopet att vissa stjärnor blev rödare för att dom var på väg längre bort som kallas doppler-effekten.
Myrornas krig är när det inte är något på tv:n och det blir massa svartvita prickar som brusar. Detta händer för att Big Bangs expansion skickade iväg massor utav strålning som då är en bakgrundsstrålning/kosmisk strålning som stör sändningen.

Grundämnenas uppkomst
3. När en supernova i en stjärna inträffar så bildas det järn och guld. Kol och syre kan också bildas i stjärnorna.

onsdag 15 januari 2014

Träslöjd


29/1
Idag har jag sågat ut alla delarna till en fikabricka som jag skall göra. Detta gjorde jag med en fogsvans. Sedan nästa gång skall jag block-limma fast alla delarna. Jag har valt att göra en bricka för att jag inte har så många brickor där hemma, vilket då var en perfekt idé att göra. Jag sökte upp på nätet efter slöjdarbeten som man kan använda hemma och fick då fram en slags fikabricka som jag tyckte var perfekt.




Från början tog jag en fogsvans och sågade ut de första bitarna till plattan. Men sedan hjälpte Tomas mig med hjälp utav hegnersågen som gjorde att det gick snabbt och smidigt att såga ut mina bitar.
Senare hade jag tänkt att sätta fast min intarsiafigur i brickan så det blir ett fräckt mönster med i mitt arbete. På senare tid har jag använt mig utav bets-färg. Betsen har jag använt till mina handtag och så har jag oljat själva brickan. Det blev inte så passande med någon annan bets-färg till brickan och så ville jag inte ha samma färg på både handtag och bricka. På brickan har jag borrat hål som jag sedan kan få fast mina 2 stycken handtag. Min bricka kommer att hålla helt klart till det som jag skall använda den till. Jag kommer ha den mest som "fikabricka" men jag kan även använda den till andra måltider med.
Träslaget jag har använt mig av är tall som jag anser som bra. Detta för att den har en fin ljus färg. Jag har i stort sätt bara jobbat med träslaget tall.


Här nere kommer jag nu lägga ut bilder som visar vad jag har gjort under mitt arbete.



Bild på när jag håller på med blocklimningen.







































Här min grund-platta till brickan klar efter att jag har block-limmat och hyvlat, så nu har jag bara handtagen kvar.




















Här är min ritning och skiss kan man kalla det på hur mina handtag skall se ut till brickan. Jag använde mig nämligen av ett A3 papper för att få ut storleken på själva brickplattan så det behövdes ingen ritning till plattan i med att jag redan fått ut måtten.






















Det här är min färdiga bricka. Varför jag just gjorde en bricka var att jag ville göra något som jag kunde använda mig av och inte bara ha som "prydnad". Jag skruvade fast handtagen. Det jag då kunde gjort annorlunda var att jag hade kunnat trä-plugga istället men jag tyckte det gick lika bra att skruva fast handtagen istället. Detta för att man inte lägger märke till skruvarna i med att vi skruvade fast dom underifrån och in i handtagen.




tisdag 14 januari 2014

Frågor om Hinduismen

Frågor:


1.Vad är reinkarnation? Menas åter-uppfödelse (åter i köttet)

2.Vad menas med inkarnation? Det är nästa liv.

3.Alla hinduers mål är att förenas med Brahman efter döden. Varför vill de det? Det vill förenas med sin världssjäl så dom får reda på sitt nästa liv.

4.Utsätt inte andra för sådant som du själv inte vill bli utsatt för.” är en moralisk innebörd i Dharma. Känner du igen synsättet från andra religioner? Jag känner igen mig inom kristendomen och muslimska religionen.

5.Varför är korna heliga tror du? Kon är en av jordens 7 mödrar.

6.Vilka likheter och skillnader mellan olika religioner kan du komma på? Jag ser likheten mellan hinduismen och buddismen för i båda religionerna mediterar dom väldigt mycket. Men i kristendomen går dom till kyrkan där dom inte gör i dom förstnämnda religionerna.

7.För att komma närmare sin gud finns det olika sätt som människor världen över använder. Kan du ge några exempel?  Meditation och yoga. 


8.Vilka skäl kan det finnas för människor att tro? Ge gärna några olika exempel. Känner att det blir en mening med livet, känna gemenskap och hitta en struktur att leva efter.

9.
                   

Svårare frågor om rymden

1.Dygn: Det tar ett dygn för jorden att rotera runt sin egen axel  1 varv (1 dag).
Månad:Det är tiden det tar för månen att snurra runt jorden 1varv.
År:Tiden det tar för jorden att snurra runt solen 1 varv.



2.Genom att jorden lutar olika mot solen.

måndag 13 januari 2014

Frågor och fakta om Buddism

Frågor

1.Kan man vara lycklig utan några materiella tillgångar? Enligt Buddha skall inte några materiella tillgångar ha någon betydelse.

2.På vilket sätt ansåg Buddha att alla människor  lider? Han ansåg att begäran var roten till allt lidande.

3.Kan man frigöras från lidande? När ens behov/begäran tar slut.

4.Vad betyder Nirvana? Ett tillstånd där glädjen var som mest.

5.Vilka likheter och skillnader mellan olika religioner kan du komma på?
Likheten är att dom har en sorts person o se upp till. Skillnaden är hur deras liv ser ut. Buddism och Hinduism har flera gudar att se upp till. Den gyllene regeln ser alla upp till.

6.För att komma närmare sin gud finns det olika sätt att göra, kan du komma på något sätt?
Att be, att gå till en helig plats och att meditera.

7.Vilka skäl kan det finnas för människor att tro? Att må bättre. Att man kan känna att någon alltid är nära en.

8.Vad minns du från filmen? Munkar får inte jobba så dom får all sin mat, pengar och sina saker av byborna. Att det finns stora heliga byggnader som kallades stupor där det finns 8 urnor som skulle motsvara Buddhas åtta urnor där hans aska fanns. Munkarna mediterar istället för att be.

fredag 10 januari 2014

Vilken händelse har varit viktigast under året?

1.Tyfonen i Filippinerna

Tyfonen drog in över storstaden Tacloban och gjorde en enorm förödelse på både byggnader och människor. Hela 4 miljoner människor blev drabbade av Haiyan vilket blev namnet på tyfonen.
Jag blir faktiskt påverkad av denna händelse för att jag känner ju sorg för Filippinerna. Hur Sverige blir drabbat är ju att vårt land vill på något sätt hjälpa alla de drabbade människorna i Filippinerna genom att vi har olika organisationer som "rädda barnen". Hur världen blir drabbad är densamma som Sverige inprincip. För större delen av världen vill ju säkerligen hjälpa dom genom att skicka mat, pengar, kläder mm.


2.Egen topplista
1. Tyfonen i Filippinerna
2.Vessige/Ätrafors-FFF 1-0
Vessige/Ätrafors lyckades slå det nyss allsvenska laget Falkenberg i årets upplaga av nyårscupen. Detta gör att det blir första gången ett division 6 gäng slår ett allsvenskt lag i Sveriges äldsta inomhuscup.
3.HBK höll sig kvar i Allsvenskan.
4.FFF tog sig upp i allsvenskan.
5.Skogstorpsskolans idrottshall brann ner. 


#Gud tema F.O.M v 2

Repetition frågor om rymden/ universum

1.Vilka är de 4 årstiderna?- Vinter, vår, sommar och höst. 


2. Hur många varv snurrar jorden runt sin egen axel på ett dygn? Med ordet axel menar man: Svar 1 varv


3. Hur många varv går månen runt jorden på en månad? Svar 1 varv


4.Hur lång tid tar det för jorden att snurra ett varv runt solen? 1 år.



5. Vi i Sverige bor ju på norra halvklotet. Lutar norra halvklotet mot solen eller från solen i juli? Tips: slå upp ordet årstid i NE (enkel).Svar: Mot solen.

6. Lutar norra halvklotet mot solen eller från solen i januari? Tips: slå upp ordet årstid i NE (enkel). Svar: från solen

7. Vad är stora smällen? Big bang, en smäll som skapade hela universum. 

8. Vilka är planeterna i vårt solsystem? Börja närmast solen. Merkurius, Venus, Jorden, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus.

9. Vad kallas jorden på latin? Tellus

10. Hur gammal är jorden? Ungefär 4,6 miljarder år.

11. Vad är en komet?  Det är sten och grus som åker genom rymden med en jättehastighet.

12. Vad är ett stjärnfall? Är sten och grus som är tillräckligt nära jorden som då med sin dragningskraft drar in stenen eller gruset som brinner.

13. Vad är en asteroid? Är stora stenar som har egna omloppsbanor runt solen och finns främst mellan Jupiter och Mars..

14. Var finns asteroidbältet? I en planets omloppsbana. 

15. Vad är en galax?Är en stor samling av solsystem.

16. Vad är Vintergatan? Vår galax

17. Hur länge har solen lyst? 5 miljarder år

18. Hur varm är solen på ytan? 5800 grader °

19. Vad betyder det att solen står i zenit? När den är 90° grader över horisonten.

20. Vilken planet har flest månar? Tips: titta i tabellerna viktiga fakta i uppslagsordenMerkuriusVenusjordenMarsJupiterSaturnusUranus och Neptunus i NE (enkel). Jupiter.

21. Varför ser det ut som om månen lyser? För den reflekterar solens ljus. 

22. Vilka var de två första människorna på månen? Neil Armstrong och Edwin Aldrin.

23. Vad kallas de personer som reser ut i rymden? Astronauter.

24. Vad är ett teleskop?Det är en stor kikare som man kan kolla på stjärnor med.

25. Vad är Hubble-teleskopet? Är ett teleskop som rör sig i en bana runt jorden.

26. Förklara orden meteor, meteorid och meteorit. Tips: slå upp ordet stjärnfall i NE (enkel). 
Meteor: Är som ett stjärnfall.
Meteorid:Är när en meteor är utanför jordens atmosfär.
Meteorit:Är när den har landat på jorden.

27. Förklara begreppen dygn, månad och år genom att beskriva jordens eller månens rörelser. Tips: slå upp ordet månen i NE (enkel) och titta på animationen.
Dygn:Ett dygn tar det för jorden att snurra runt sin egen axel.
Månad:Det tar en månad för månen att snurra runt 1 varv runt jorden.
År:Det tar ett år för jorden att snurra runt solen på ett varv.
28. Hur får vi olika årstider? Det beror på själva jordens lutning mot solen.

29. Vad är höstdagjämning och vårdagjämning?
Det är när dagen och natten är lika långa.